środa, 11 czerwca 2014

opera mydlana

czasami znajduję coś co przyprawia mnie o wzruszenie...
proste przedmioty - w które ktoś wkłada swoją wiedzę, wrażliwość - serce...

kilka słów o ... MYDLE

Każde mydło wytwarzane jest ręcznie, staromodną metodą, 
z ogromną dawką miłości. 
Metodą na zimno, aby nie niszczyć, cennych składników zawartych w oliwie z oliwek, oleju z kokosa
ziół z upraw ekologicznych i olejków eterycznych...
Te mydlane kostki to małe dzieła sztuki. Pachnące!!!
Naprawdę pachnące!!!
Nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego.
Są odpowiednie również dla wegan.
Dopełnieniem jest ekologiczne opakowanie, proste ale jakże wymowne. Druk wykonywany jest za pomocą sojowego tuszu...
100 % dbałości o każdy szczegół - wzrusza...
Należy to doceniać. 
Może też warto się zastanowić - co ja robię dla planety która jest "moją matką, mym domem"...? 
a może mogę zrobić coś jeszcze? - coś z ogromną dawką miłości...


już u nas w sklepie:









niedziela, 1 czerwca 2014

portrety roślin: vetiver i kardamon

Vetiver ( Vetiveria zizanioides, Crysopogon zizanioides )
to wieloletnia bylina z rodziny traw pochodząca z Indii. 
Charakteryzuje się słodkim i przyjemny zapachem ziemi.
Efekt chłodzenia podobny do innych ziół, takich jak mięta pieprzowa.
Liście i korzenie są wykorzystywane do budowy i dekoracji lepianek w Indiach,
zapach odświeża i odstrasza owady. 

W medycynie ajurwedyjskiej korzeń jest stosowany jako antidotum przy spożyciu trucizn, ma działanie orzeźwiające, ściągające. 
Łagodzi uczucie swędzenia, stosowany w przypadkach gorączek żółciowych, napotnie, łagodzi pragnienie. Oczyszczająco i odkażająco używany na wrzody i choroby krwi. 
W Indiach używany jako mazidło na reumatyzm poprzez stosowanie zewnętrzne, wewnętrznie jest wiatropędny i pobudzający.

Olejek vetiver ma różne właściwości lecznicze i jest wykorzystywany do wyrobu perfum, kosmetyków, 
mydeł i środków aromatyzujących. Olejek Vetiver jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych w aromaterapii.

Na opuchnięcia, orzeźwiający i relaksujący, leczy i łagodzi różnego rodzaju zapalenia. Jest bardzo skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, problemów związanych z układem krążenia i układem nerwowym. 
antyseptyczne:  zapobiega i leczy zakażenia. 
afrodyzjak:  jest również stosowany w przygotowaniu wielu napojów, toników, naparów, działa jak naturalny afrodyzjak, zwiększa libido 

Pomaga w tworzeniu nowej tkanki, przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, redukuje wioczność plam i blizn na skórze. Doskonały do naprawy tkanek skóry spowodowanych ciążą, dietą, alergią, poparzeniem. 
Relaksujący regenerator po ciężkim wysiłku, pomaga przezwyciężyć sytuacje szoku, strachu, wysokiego poziom stresu, paniki, etc. 

Inne korzyści: wzmocnienie kości, leczenie reumatyzmu, zapalenia stawów, na skurcze i bóle mięśni.
Polaryzacja YANG

Kardamon ( Elettaria cardamomum )  
gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. 
Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, w Ameryce Środkowej.

Po szafranie i wanilii, jest jedną z najdroższych przypraw świata od wieków używaną w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Trudny do opisania zapach, wspaniale pobudza wyobraźnię. Ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, zyskał miano króla przypraw.
Powszechnie można spotkać jego dwa rodzaje:
zielony (Elettaria cardamomum)
czarny (Amomum subulatum).
Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki,  
czarny – z Himalajów.  
Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego.
Kardamon znalazł zastosowanie w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Od wieków stosowany na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe. 
W indyjskiej ajurwedzie uznany jako środek na problemy związane z przewodem pokarmowym oraz wiele innych chorób, takich jak astma, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go, aby wzmocnić organizm, jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. 
W Afryce Północnej używa się go do celów kosmetycznych. Jego tonizujące właściwości są niezastąpione w stanach wyczerpania czy zniechęcenia. 
We współczesnej farmacji dodaje się go do leków związanych z zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego: wzmacnia apetyt i łagodzi smak lekarstwa. 
Poprawia przemianę materii, wspomaga proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i odświeża oddech. 
Żucie ziaren kardamonu pozwoli szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.  
Przyprawa ta ma korzystny wpływ na układ trawienny: pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek, a także przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej. 
Pomaga w łagodzeniu bóli reumatycznych, zapobiega rozwojowi wirusów, wykazuje działanie moczopędne.
Badania naukowe przeprowadzone w latach 60-tych udowodniły, że olejek eteryczny uzyskany z kardamonu posiada silne właściwości przeciw konwulsyjne.

Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem: 
Zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. 
Olejek wcierany w skórę rozgrzewa i znieczula, hamuje świąd. Może być zastosowany do masażu przeciwreumatycznego oraz przy przeziębieniach i grypie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe. 
Kardamon stosowany jest w leczeniu astmy, bólu głowy, zaburzeń trawienia, nieżytu układu oddechowego i kaszlu. Napar kardamonowy na mleku i z miodem polecam w leczeniu przeziębienia i grypy. Doskonale wzmacnia fizycznie i psychicznie. 
Przy przeziębieniu warto wcierać w stopy, klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela ułatwia oddychanie. Kardamon  pomocny jest również przy katarze, ułatwia usuwanie zalegającego śluzu w jamie nosowej.

Kardamon jako afrodyzjak
był doceniany już w starożytności. Palony kardamon wykorzystywano jako kadzidło podczas rytualnych ofiar dziękczynnych. Egipcjanie używali go do zakrojonej na szeroką skalę produkcji perfum. Grecy i Rzymianie dla zapachu mieszali go z woskiem, którym napełniali muszle wpinane później we włosy i ubranie. Współcześnie wykorzystanie kardamonu jest podobne. 
Stanowi dodatek do perfum, szczególnie męskich. Ciekawostką jest, że kardamon był, razem z konopiami indyjskimi i ziarnami maku, składnikiem arabskiej mikstury narkotycznej, powszechnie używanej w średniowieczu.
Współcześnie poleca się w tym celu kawę lub czekoladę z kardamonem.
Zastosowania kulinarne
Do wzbogacania smaku i aromatu potraw wystarczy zaledwie odrobina kardamonu. A jest używany zarówno do dań słodkich, jak i słonych.
Kardamon jest składnikiem wielu indyjskich mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. 
Jego lekko cytrynowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem owocowych sałatek i deserów, lodów, marcepanów, pierników. W krajach arabskich dodaje się go do kawy. Podanie kawy z kardamonem oznacza wyraz radości z wizyty i jest dla gości dużym zaszczytem.