niedziela, 1 czerwca 2014

portrety roślin: vetiver i kardamon

Vetiver ( Vetiveria zizanioides, Crysopogon zizanioides )
to wieloletnia bylina z rodziny traw pochodząca z Indii. 
Charakteryzuje się słodkim i przyjemny zapachem ziemi.
Efekt chłodzenia podobny do innych ziół, takich jak mięta pieprzowa.
Liście i korzenie są wykorzystywane do budowy i dekoracji lepianek w Indiach,
zapach odświeża i odstrasza owady. 

W medycynie ajurwedyjskiej korzeń jest stosowany jako antidotum przy spożyciu trucizn, ma działanie orzeźwiające, ściągające. 
Łagodzi uczucie swędzenia, stosowany w przypadkach gorączek żółciowych, napotnie, łagodzi pragnienie. Oczyszczająco i odkażająco używany na wrzody i choroby krwi. 
W Indiach używany jako mazidło na reumatyzm poprzez stosowanie zewnętrzne, wewnętrznie jest wiatropędny i pobudzający.

Olejek vetiver ma różne właściwości lecznicze i jest wykorzystywany do wyrobu perfum, kosmetyków, 
mydeł i środków aromatyzujących. Olejek Vetiver jest jednym z najczęściej stosowanych olejków eterycznych w aromaterapii.

Na opuchnięcia, orzeźwiający i relaksujący, leczy i łagodzi różnego rodzaju zapalenia. Jest bardzo skuteczny w leczeniu stanów zapalnych, problemów związanych z układem krążenia i układem nerwowym. 
antyseptyczne:  zapobiega i leczy zakażenia. 
afrodyzjak:  jest również stosowany w przygotowaniu wielu napojów, toników, naparów, działa jak naturalny afrodyzjak, zwiększa libido 

Pomaga w tworzeniu nowej tkanki, przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, redukuje wioczność plam i blizn na skórze. Doskonały do naprawy tkanek skóry spowodowanych ciążą, dietą, alergią, poparzeniem. 
Relaksujący regenerator po ciężkim wysiłku, pomaga przezwyciężyć sytuacje szoku, strachu, wysokiego poziom stresu, paniki, etc. 

Inne korzyści: wzmocnienie kości, leczenie reumatyzmu, zapalenia stawów, na skurcze i bóle mięśni.
Polaryzacja YANG

Kardamon ( Elettaria cardamomum )  
gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. 
Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji, w Ameryce Środkowej.

Po szafranie i wanilii, jest jedną z najdroższych przypraw świata od wieków używaną w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Trudny do opisania zapach, wspaniale pobudza wyobraźnię. Ceniony przez znawców sztuki kulinarnej, zyskał miano króla przypraw.
Powszechnie można spotkać jego dwa rodzaje:
zielony (Elettaria cardamomum)
czarny (Amomum subulatum).
Kardamon zielony pochodzi z Indii i Sri Lanki,  
czarny – z Himalajów.  
Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego.
Kardamon znalazł zastosowanie w medycynie konwencjonalnej i niekonwencjonalnej. Od wieków stosowany na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego, niestrawności, wzdęcia, skurcze żołądkowe. 
W indyjskiej ajurwedzie uznany jako środek na problemy związane z przewodem pokarmowym oraz wiele innych chorób, takich jak astma, zapalenie oskrzeli, brak apetytu. Chińczycy stosują go, aby wzmocnić organizm, jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach. 
W Afryce Północnej używa się go do celów kosmetycznych. Jego tonizujące właściwości są niezastąpione w stanach wyczerpania czy zniechęcenia. 
We współczesnej farmacji dodaje się go do leków związanych z zaburzeniami łaknienia i pracy układu pokarmowego: wzmacnia apetyt i łagodzi smak lekarstwa. 
Poprawia przemianę materii, wspomaga proces odchudzania. Ma też właściwości antyseptyczne i odświeża oddech. 
Żucie ziaren kardamonu pozwoli szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.  
Przyprawa ta ma korzystny wpływ na układ trawienny: pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, ułatwia trawienie białek, a także przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej. 
Pomaga w łagodzeniu bóli reumatycznych, zapobiega rozwojowi wirusów, wykazuje działanie moczopędne.
Badania naukowe przeprowadzone w latach 60-tych udowodniły, że olejek eteryczny uzyskany z kardamonu posiada silne właściwości przeciw konwulsyjne.

Jeśli leczymy wzdęcia i gazy lub brak apetytu, należy pić ziołowy napar pół godziny przed posiłkiem: 
Zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę świeżo zmielonych nasion kardamonu i pozostawić do zaparzenia na około 10 -15 minut. Napar ten powinien być pity trzy razy dziennie. 
Olejek wcierany w skórę rozgrzewa i znieczula, hamuje świąd. Może być zastosowany do masażu przeciwreumatycznego oraz przy przeziębieniach i grypie. Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe. 
Kardamon stosowany jest w leczeniu astmy, bólu głowy, zaburzeń trawienia, nieżytu układu oddechowego i kaszlu. Napar kardamonowy na mleku i z miodem polecam w leczeniu przeziębienia i grypy. Doskonale wzmacnia fizycznie i psychicznie. 
Przy przeziębieniu warto wcierać w stopy, klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela ułatwia oddychanie. Kardamon  pomocny jest również przy katarze, ułatwia usuwanie zalegającego śluzu w jamie nosowej.

Kardamon jako afrodyzjak
był doceniany już w starożytności. Palony kardamon wykorzystywano jako kadzidło podczas rytualnych ofiar dziękczynnych. Egipcjanie używali go do zakrojonej na szeroką skalę produkcji perfum. Grecy i Rzymianie dla zapachu mieszali go z woskiem, którym napełniali muszle wpinane później we włosy i ubranie. Współcześnie wykorzystanie kardamonu jest podobne. 
Stanowi dodatek do perfum, szczególnie męskich. Ciekawostką jest, że kardamon był, razem z konopiami indyjskimi i ziarnami maku, składnikiem arabskiej mikstury narkotycznej, powszechnie używanej w średniowieczu.
Współcześnie poleca się w tym celu kawę lub czekoladę z kardamonem.
Zastosowania kulinarne
Do wzbogacania smaku i aromatu potraw wystarczy zaledwie odrobina kardamonu. A jest używany zarówno do dań słodkich, jak i słonych.
Kardamon jest składnikiem wielu indyjskich mieszanek przyprawowych, jak curry czy garam masala. 
Jego lekko cytrynowy aromat doskonale komponuje się ze smakiem owocowych sałatek i deserów, lodów, marcepanów, pierników. W krajach arabskich dodaje się go do kawy. Podanie kawy z kardamonem oznacza wyraz radości z wizyty i jest dla gości dużym zaszczytem.



1 komentarz:

  1. Niesamowite wrażenie odniosłam po przeczytaniu tego artykułu.
    Polecam serdecznie i czekam na kolejne publikacje.


    Szampon.net

    OdpowiedzUsuń