Tajemnica ukryta w szklance herbaty...
to cykl ciekawostek o najbardziej popularnym napoju świata
Indie, bez chai masala tea - nie byłyby Indiami...
w tym wielkim państwie, ludzie mówią różnymi językami,
wywodzą się z różnych kultur, są różnych wyznań religijnych...
jedni są bogaci, inni niewyobrażenie biedni...
ale wszyscy...
bez względu na różnice przekonań, statusów, kast...
WSZYSCY piją chai masala tea...
najsłodszą, aromatyczną herbatę z mieszanką magicznych przypraw i z mlekiem...
niepowtarzalną i niezapomnianą...
oczywiście najbardziej smakuje w Indiach,
w przydrożnej dabie (barze), w pędzącym pociągu...
dziś namiastka...przedsmak...
Przepis na indyjską herbatę chai masala:
Składniki:
2 szk. wody
1 gwiazdka anyżku gwiaździstego
1/4 łyżeczki ziarenek kardamonu
4 goździki
imbir, kawałek kory cynamonowej, mały listek laurowy
2 łyżeczki czarnej indyjskiej herbaty granulowanej
1 szkl. mleka
4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wodę, wsypać herbatę i przyprawy.
Gotować na małym ogniu około 10 min.
Dodać cukier i mleko. Zagotować. Przecedzić przez sitko.
Pić gorącą koniecznie przy tym "cmokając"...
to cykl ciekawostek o najbardziej popularnym napoju świata
H.Rahman:
„Herbata jest czymś magicznym,
może nawet ósmym cudem świata.”
Indie, bez chai masala tea - nie byłyby Indiami...
w tym wielkim państwie, ludzie mówią różnymi językami,
wywodzą się z różnych kultur, są różnych wyznań religijnych...
jedni są bogaci, inni niewyobrażenie biedni...
ale wszyscy...
bez względu na różnice przekonań, statusów, kast...
WSZYSCY piją chai masala tea...
najsłodszą, aromatyczną herbatę z mieszanką magicznych przypraw i z mlekiem...
niepowtarzalną i niezapomnianą...
oczywiście najbardziej smakuje w Indiach,
w przydrożnej dabie (barze), w pędzącym pociągu...
dziś namiastka...przedsmak...
Przepis na indyjską herbatę chai masala:
Składniki:
2 szk. wody
1 gwiazdka anyżku gwiaździstego
1/4 łyżeczki ziarenek kardamonu
4 goździki
imbir, kawałek kory cynamonowej, mały listek laurowy
2 łyżeczki czarnej indyjskiej herbaty granulowanej
1 szkl. mleka
4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wodę, wsypać herbatę i przyprawy.
Gotować na małym ogniu około 10 min.
Dodać cukier i mleko. Zagotować. Przecedzić przez sitko.
Pić gorącą koniecznie przy tym "cmokając"...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz